Tizenegy tuskó kimarása egy nap alatt

Tizenegy tuskó kimarása egy nap alatt

Három különböző városban, 11 tuskót martam ki egy nap alatt.

 

Ma az egész napom a gépi tuskómarásról szólt, a csapat többi tagja is már korán elindult, hiszen  két tuskómarás is van ma amit csak a fák kivágása után tudok elvégezni. Korán reggel indultam, és késő este érkeztem haza. Három különböző város, három különböző megrendelő és 11 db tuskót kellett kimarnom viszonylag rövid időn belül.

Már tegnap este nekiálltam a munkám végeztével a tuskómaró gép karbantartásához, hogy reggel picit lazább legyen, kényelmesen át tudjam gondolni a munkafolyamatokat.

Vermeer SC292-es géppel dolgozok, ami egy professzionális önjáró, nagy teljesítményű hidraulikus gép.

Kizárólag fatuskók, föld alatti gyökerek vágással, forgácsolással történő eltávolítására szolgál. 

A keletkezett faforgácsot  növények takarójaként, vagy  visszaforgatva a gödörbe szerkezetjavító anyagként is lehet hasznosítani, illetve  a megrendelő kérésre el is szállítjuk. Péntek reggel 7.30-kor indult a munka, a tuskómaró gép felkerült az utánfutóra és már indultam is Dunakeszire az első helyszínre..

 

Dunakeszi gépi tuskómarás

Az első megrendelő  Dunakeszi telkén már régebben kivágatott három fát, aminek tuskóit saját erejéből próbálta kiásni, de egy idő után feladva a harcot keresett meg engem, hogy segítsek megoldani a helyzetet hiszen jócskán meghaladta az erejét. Szerdán sikerült kimennem a helyszínre, hogy megbeszéljük a részleteket és csodálkozva tapasztaltam, hogy egyáltalán egyedül belefogott ebbe a hatalmas munkába, de igazán díjaztam is az elhivatottságát a feladat iránt. Ilyen nagyságú tönköket kimarni szinte képtelenség saját erővel, itt már elengedhetetlen a gépi tuskómarás. Belátva a helyzetet érdeklődőből gyorsan megrendelő lett és kiváncsian várta, hogy hogy is dolgozik majd a tuskómaró gép! Ott is állt végig mellettem és érdeklődve nézte a gép munkáját. Körülbelül 11.00-ra végeztem a három tuskó kimarásával, a faforgácsot visszaforgattam a földbe és a fiatalember is megelégedettséggel nyugtázta a munkámat.

Már indultam is Csömörre, hiszen 12.00 körül ígértem, hogy odaérek.

 

Csömör tuskómarás

Egy népszerű étterem kertjében a tuskók kimarása elengedhetetlen volt, hiszen az étterem teraszának bővítése volt a cél. Itt már a fiúk kora reggel két fenyőfát és két eperfát vágtak ki, rám várt a tuskók kimarása a megrendelő kérésére. Sajnos kezdtünk csúszásban lenni, hiszen mikor odaértem a srácok  még csak az eperfákat kezdték el vágni, már indulniuk kellett volna a 16. kerületbe a következő munkához, hogy ott is a fa kivágása után időben el tudjam kezdeni a tuskómarást. Na mindegy, picit besegítettem az eperfák vágásánál, hogy gyorsabban menjen a munka! 13 óra körül tudtak elindulni a következő helyre. Én nekiláttam a négy tuskó kimarásának, de sajnos komplikáltabb lett a feladat mint vártam, hiszen a fák gyökere belenőtt a közelben lévő drótkerítésbe és a gépi marás előtt kézi erővel kellett lefejtenem a vasdarabokat a gyökérzetről, hiszen ha elkerüli a figyelmemet akkor könnyen megsérülhetett volna a gép tárcsája is és ezáltal nagyobb károm keletkezett volna, mint hasznom. Egy ilyen munka nagyon nagy koncentrációt igényel. 16.00-ra már a tuskómaró gép ismételten az utánfutóra került, és indulásra készen állt a 16.- kerületben lévő címre.

 

16. kerület tuskómarás

 Itt egy Óvodában kellett négy darab leylandi ciprust kivágni, és a tuskójukat kimarni. A fiúk majdnem behozták a lemaradást, mikor megérkeztem már csak a takarítás és a pakolás maradt. Nagyon jól időzítettem, hiszen már alig volt kisgyerek az óvoda udvarán. Az a pár gyerkőc is érdeklődve nézte a gépi tuskómaró munkáját, alig akartak hazamenni, mikor szüleik jöttek értük. Így lett néhány gyerkőc napi fénypontja, a holnapi történetük fő storyja a Vermeer Sc292-es tuskómaró gép. :) Itt viszonylag gyorsan végeztem, 19.00-kor már indulásra készen álltam. Mikor hazaértem már erőm nem volt a gép karbantartására, így az holnap reggelre marad. Kemény nap volt, holnap egész nap árajánlatokat adok, itt is köszönöm megtisztelő bizalmukat és ha cégem bármely szolgáltatása felkeltette érdeklődését, hívjon vagy írjon bizalommal!

További kellemes napot kívánok!

Üdvözlettel: Ruzics Mihály

 

Vissza