Kertünk a múltban és jelenben

Kertünk a múltban és jelenben

2006-ban költöztünk Gödre, ahol egy csupasz, sík telken építkeztünk. A kertet 2007-ben keztük el beültetni növényekkel és most 2023-at írunk! Kiváncsi vagy a változásra?

Mindig is egy csodálatos kertet szerettem volna színes virágokkal, fákkal, bokrokkal. Abban az időben nulla tapasztalattal álltunk a feladat előtt, csupán egy régi álom volt, egy új kihívás. Azt tudtuk, hogy segítséget kell kérnünk egy hozzáértőtől, így találtunk rá egy régi osztálytársra aki a kertész hivatást választotta és nagyszerű szakemberré vált szakmájában. Az ő segítségével kezdődhetett is a részletes tervezési munka. Elsőként felmérte a környezeti adottságokat, talajösszetételt, napsütés behatását és hogy mi lenne a mi igényünk a kerttel kapcsolatban.

                                                                                 2007 ilyen volt                                    

fak

2023 ilyen lett

kert

2007 ilyen volt

kertunk

2023 ilyen lett

kertem

 Fontos volt azt is átgondolni, hogy mennyi időt, energiát, és pénzt szeretnénk áldozni a kert locsolására, gondozására.

Az öntözőrendszer telepítése ugyan költséges megoldásnak tűnt, de azt mondták, hogy  garantáltan megtérül. Nem beszélve arról a rengeteg energiáról és időről, amelyet megspórolunk vele, hiszen nem kell értékes órákat a gyep és a növények öntözésével töltenünk. Így azt már biztosan tudtuk, hogy öntözőrendszert szeretnénk.

Aztán kitaláltuk a koncepciót és már kezdődhetett is a munka. Hozzátenném, hogy ilyen átgondoltság mellett is voltak bakik, főleg a növények kiválasztásánál kellett volna a nagyobb körültekintés. Vettünk pár olyan növényt, amiket nem megfelelő helyre ültettünk, így idővel vagy elnyomták társaikat környezetükben, vagy elhaltak! Mikor a kertészetben voltunk elragadott a hév, szinte az összes növényt megvettem volna olyan pompázatosak voltak, valahova csak jó lesz :) gondolat volt a fejemben. Ennek az érzésnek és a tapasztalatlanságom számlájára lehet írni a meggondolatlan növények vásárlását. Természetesen mostanra már sokkal tudatosabban döntök egy-egy növény mellett. De ahogy mondani szokták, "A kerthez meg kell érni".  

Kezdődtek a földmunkálatok, szintezés, talajminőség javítás, talaj átforgatása, gyomírtás.

Öntöző rendszer kialakítása is egy fontos pontja volt a kerttervezésnek, itt már pontosan tudni kellett minden növény elhelyezkedését.

A kertépítés egyik legszebb és leglátványosabb részéhez érkeztünk, mikor is beültettük a vásárolt növényeket, körbe bástyaként a leylandi ciprusokat, fákat, cserjéket, örökzöldeket. Aztán folytatódott a füvesítéssel, a sziklakert építésével, és lassan a vége felé érkezvén boldogan nyugtáztuk, hogy gyönyörű kertünk lesz pár év múlva. A legnagyobb örömünkre így is lett! Persze a sok kis hibánkból tanultunk, de ha most 2023-ban kimegyek a kertbe érzem, hogy a kert önmagát is alakította. 

Akarhattam én selyemakácot, meg datolyát a kertembe, de ő nem akarta.

És ez így jó, így csodás, így szeretem!

viragzo bokrok

viragok

sziklakert

liliom

tuzifa

juhar fa

juharfa

kert

juhar

eperfa

bokrok

erdo

csodakert

fenyo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza