Diófa gallyazása, metszése

Diófa gallyazása, metszése

Mikor kell metszeni a diófát? Hogyan védekezzünk a dióburok fúrólégy ellen?

A diófa ritkító metszését, gallyazását augusztus végétől október elejéig végezzük. Szárazolni év közben bármikor lehet. 

Miért? 

Mert a gyökér és lomb közötti nyomás akkor egyenlítődik ki.

Tavaszi metszésnél sebeket ejtünk rajta, rengeteg nedvet veszít amit sebkezelővel sem tudunk megállítani. Vízháztartása ilyenkor nagyon intenzív, a facsonkok nem gyógyulnak be. Őszi metszésnél nehezen regenerálódik a vágási felület, télre megfagyva károsodik. Télen csak a diócsemetéknél végzünk alakító metszéseket.

Védekezés a kártevők ellen:

A diófát károsíthatják gombák, baktériumok, levéltetvek, levélatkák. Vegyszeres kezelésüket virágzás után kezdjük, szeptember végéig 2-3 alkalommal permetezhetjük. /Kuprikol 50, Calypso 480sc/

A beteg lehullott dióburkot, faleveleket szedjük össze és ássuk el.

Dióburok fúrólégy:

Kb 10 éve jelent gondot hazánkban. Jellemzően a zöld burkot rágják, károsítják a dióbelet. A héj megbarnul, befeketedik, penészedik. Nehéz ellenük védekezni. Rajzásuk júliustól októberig tart. A sárga ragacsos lapok felhelyezése és permetezése mellett fontos a talaj fertőtlenítése. Ássuk fel a fa alatti részt, oltott mész porral szórjuk tele, illetve a fa törzsét is bekenhetjük. A földre potyogott lárvák amik nyűvé alakulnak és bebábozódnak, minnél hamarább össze kell szedni és gondoskodni az elégetésükről vagy elásásukról.

Vissza