Gyümölcstermő fák felhasználása a kertünkben.

Gyümölcstermő fák felhasználása a kertünkben.

Nincs is finomabb a frissen szedett, napon érlelődött, kertünkben termett gyümölcsnél.

A lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésünkre, ha gyümölcsöt termő fát akarunk ültetni kertünkbe! De vásárlás előtt mindenképpen alaposan gondoljuk át, hogy melyik fa is felelne meg kertünk adottságai szempontjából. Mérlegeljük az igényeiket: mennyi napsütést, nedvességet és milyen hőmérsékletet kedvelnek, mekkorára nőnek és mennyi időt kell a gondozására fordítanunk. Mindenképpen tájékozódni kell a választott növényfajták egyedi sajátosságairól és igényeiről. A gyümölcstermő fákat mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol jól fejlődhetnek, és fiatal korukban nem kell versenyezniük más fás szárú növényekkel. Ne ültessünk csemetéket az utak mellé sem, hogy minél kevésbé szennyeződjön a termés. Meglepő, hogy a gyümölcstermő növényeket sokáig egyáltalán nem alkalmazták a kertépítésben. Pedig kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak és ha jól választottuk ki a helyét, illetve szakszerű faápolást  kap egy gyümölcsfa akkor látványos virágokkal és ízletes gyümölcsökkel ajándékozza meg tulajdonosát. A Profifakivágás csapata a faápolásban is áll az önök rendelkezésére, hogy gyümölcsfája a kert éke lehessen. Nagyon fontos tényező, hogy néhány faj esetében szükséges, vagy előnyös a porzópár a jó terméshez, ezért ezekből a növényekből kettőt kell majd ültetnünk, Például a legtöbb cseresznyefajtának szüksége van porzóra, ezért győződjünk meg arról, hogy van elegendő helyünk legalább két pédány ültetésére. Érdemes különböző fajtákat ültetni, így széthúzhatjuk a szüret idejét is. Ha a megporzás miatt egy faj két vagy több különböző fajtáját kell telepítenünk, olyanokat válasszunk, amelyek egyszerre virágoznak, de eltérő időpontban érnek. Íme néhány ötlet, hogyan is illeszthetjük be ezeket a gyönyörű és termőképes fákat a leghatékonyabban kertterveinkbe.

 

Árnyékot adó fák: 

Ha új kert alakításában vagyunk, vagy a régit újítjuk fel, akkor árnyékadó fának ültethetünk gyümölcstermő fákat is. A dió, a gesztenye vagy más nagy termetű gyümölcs és héjas termésű fa ugyanolyan magas és ugyanolyan jó árnyékot ad, mint a juhar vagy egy tölgy, de eközben hasznos termésével is ellát bennünket. 

gesztenye fa

Virágos fák:

A kis termetű gyümölcsfák mint az őszibarack, a féltörpe alma, a mandula és a meggy kiválló kisfák és ugyanolyan mutatósak mint a som vagy a díszalma. Ültethetjük ezeket önmagukban, egy vegyes szegélyágyba, illetve egy cserjecsoport hangsúlyos elemei is lehetnek. A lényeg, hogy minden növény tulajdonságait figyelembe véve a legtökéletesebb helyet foglalja el kertünkben, mert így tudnak fejlődni és minnél tovább kertünk dísze lenni. 

Vissza