Fafűtés:olcsó,és biztos!

2011.01.08.

Fafűtés:olcsó,és biztos!

Mi vegyes kemény fát kínálunk önöknek,megfizethető áron!Ajánlom,a cikk figyelmes elolvasását,segítség lehet az ön számára,a legmegfelelőbb fűtési mód megtalálására!

Fafûtés: olcsó és biztos
Még mindig viszonylag olcsó, könnyen beszerezhetõ, és nem fenyeget a veszély, hogy az oroszok leállítják a szállítását. Összegyûjtöttük, mit érdemes tudni a fával fûtésrõl.A fa, mint hagyományos fûtõanyag - viszonylag olcsó ára miatt - továbbra is meghatározó.
Megháromszorozódott az elmúlt tíz évben a földgáz ára. Nem véletlen, hogy – különösen az utóbbi két-három évben – újra divat lett az elmúlt évek kétségtelen drágulása ellenére még mindig viszonylag olcsónak számító fafûtés. Mind többen látják el újonnan épült, vagy modernizált házukat fa-, illetve vegyes tüzelésû fûtési rendszerrel. A fa, mint hagyományos fûtõanyag egyben továbbra is meghatározó a szegényebbek körében. Nem meglepõ hát, hogy a lakosság által fûtésre használt energia ötödét még mindig a fatüzelésû rendszerek biztosítják. Körbejártuk, milyen megoldásokat kínál a piac azok számára, akik fával szeretnék házuk fûtését biztosítani.

Ennyi fûtõanyag kell egy 65 négyzetméteres átlaglakás éves fûtéséhez*
(Mennyiség, Költség)

Nappali áram: 14 ezer KWh – 600 ezer Ft
Éjszakai áram: 14 ezer KWh – 350 ezer Ft
Fûtõolaj: 1250 liter – 250 ezer Ft
Gáz: 1500 m3 – 200 ezer Ft **
Száraz tüzifa: 3 ezer 500 kg – 80-100 ezer Ft
Barnaszénbrikett 3 ezer kg – 75-90 ezer Ft

* Évi 50 ezer MJ fûtésigény
** Kompenzáció nélkül
Forrás: Europress-gyûjtés

Kandalló: meleg is, szép is
Sokan nem mernek teljesen fatüzelésre átállni, nekik ajánlható a kiegészítõ és tartalékfûtésként egyaránt használható kandalló, amely nem csupán kellemes meleggel árasztja el a szobát, de díszként is szolgálhat. Süle Attila fûtéstechnikus szerint úgynevezett mobilkandallót már ötvenezer forinttól is lehet vásárolni, igaz, a beépített kandalló már jóval költségesebb mulatság, két-hármoszáz ezer forintnál kezdõdik az ára, beszereléssel együtt. A szakértõ szerint a kandallót azoknak lehet ajánlani, akik csupán néhány óráig szeretnék élvezni a tûz látványát és a meleget – például a munkából hazaérvén –, és lefekvés után már nincs szükségük pótfûtésre. A kandalló ugyanis begyújtás után pár perc alatt elkezdi a meleget árasztani magából, viszont utántöltés nélkül a benne lévõ fûtõanyag pár óra alatt elég, és így a kandalló gyorsan kihûl.

Cserépkályha: magas hatásfok
Azok számára, akik az egész házat szeretnék fával fûteni, kandalló helyett a cserépkályha lehet a megfelelõ megoldás. A cserépkályha bonyolultabb felépítésének köszönhetõen – belsejében hosszú füstjáratot építenek ki – ugyan befûtés után csak körülbelül két órával éri el a maximális hõmérsékletet, viszont a tûz kialvása után még 10-12 órán át meg is tartja, és sugározza a meleget. A kályha eléggé hatékony is: a füstgáz energiájának hetven-nyolcvan százalékát le tudja adni. Kályhánál és kandallónál is ajánlott az öntött tûztér használata a lemezes helyett. Nagyon fontos a jó, megfelelõ átmérõjû kémény, mind a kályha, mind a kandalló használata esetében. Süle Attila szerint fatüzelésnél fokozottabban oda kell figyelni a kémények tisztítására, ugyanis azok hamar koszolódnak, és visszaáramolhat a füst az égéstérbe.

Faelgázosítás: csak haladóknak
Egyre népszerûbb az úgynevezett faelgázosító technológia, amely egyesíti a gázhasználat tisztaságát a fafûtés alacsony költségével. A faelgázosító kazán lényege, hogy a berendezés nem elégeti, hanem – ahogy a nevében is szerepel – elgázosítja a fát, s az így keletkezõ gázzal mûködik. Kóger Gyula, a Gyöngyfû-Mozaik Kft. vezetõjének elmondása szerint gázosításnál a fa fûtõértékének már közel száz százaléka hasznosul. „Emiatt hamu szinte nincs is, s mivel a fából keletkezett gáz ég, a kéményen távozó füst is hasonló, mint a hagyományos vezetékesgáz-rendszerek esetében.” Egy átlagos, 120 négyzetméteres épület esetében már elegendõ egy 30 kilowatt teljesítmény körüli faelgázosító, amely nagyjából félmillió forintba kerül. Egy ilyen beruházás a jelenlegi árak mellett öt-hat év alatt térül meg.

Roham a tûzifáért
A hosszan tartó hideg miatt jelentõsen megnõtt az elmúlt napokban a kereslet a tûzifa iránt: egyes tüzelõanyag-kereskedések húsz-harminc százalékos forgalomnövekedésrõl számoltak be. A fagyos idõjárás mellett az is növelte a keresletet, hogy sokan az ünnepek után kifogytak a tüzelõanyagból, de többen az esetleges gázkorlátozástól való félelem miatt vásároltak be. Egy mázsa tûzifa ára 2000 és 2800 forint között mozog; Magyarországon évente átlagosan hétmillió köbméter fát termelnek ki, amelybõl 1-1,5 millió köbméter a lakossági tüzelõanyag.

Milyen fával fûtsünk?
Fûtésre száraz, keményfát használjunk, ugyanis minél keményebb a fa, annél tovább ég, és annál nagyobb a hatásfoka – tanácsolja Süle Attila. Ilyen az akác, a bükk, a tölgy, a kõris és az összes gyümölcsfa. A puhafák (jegenye, nyár, nyír, hárs) ezzel szemben gyorsabban égnek, és hamarabb kihûl a parazsuk. A fenyõk és egyéb tûlevelûek szintén gyorsan égnek, emellett a gyantakristályok miatt pattognak, szikráznak, használatukkor ráadásul sok kátrány rakódik le. Alapszabály, hogy csak nagyon száraz fát használjunk, egyrést mert nagyobb a hatásfoka, másrészt, hogy elkerüljük a füstcsõ kormosodását. Ezért legalább a vágástól számított kétéves fát használjunk, amelynek nedvességtartama húsz százalék alatti. A száraz helyen tárolt fát használat elõtt körülbelül harminc centiméter hosszúságúra ajánlott vágni.


vissza

Megosztás

Cikkek,hírek

Blog "Profifakivágás"

Kapcsolat


Ruzics Mihály

Tel: 0620/5731280

ruzics@invitel.hu

Csarukó Kft.

2131 Göd, Kerekerdő utca 49.

Adószám: 23270417-1-13


Miért pont mi?

Megfizethető ár!

"Fakivágás - árak" menüpont alatt! "INGYENES AJÁNLAT" menüpontban tájékozódhatnak az INGYENES ajánlatainkról!

Precizitás!

Minden munkánkban, a precizitásra, és a pontosságra törekszünk! Professzionális gépekkel dolgozunk, így ez is nagyban elősegíti a pontos munkavégzést!

Megbízhatóság, pontosság!

Minden munkánkat a megbeszéltek alapján végezzük el, minden igényt kielégítően!

Szaktudás, tapasztalat!

Kollégáink nagy tapasztalattal, szaktudással rendelkeznek!

Felelősségvállalás!

Felelősséget vállalunk, minden munkánkra!